На пожар, в опит да тушира обявения за 20 май протест

...
На пожар, в опит да тушира обявения за 20 май протест
Коментари Харесай

За да усмирят вузовете, изплащат им 39 млн. лв. със задна дата. Но пари за законовото увеличение на заплатите нямало в бюджета

" На пожар ", в опит да тушира обявения за 20 май митинг на 44 водещи университета у нас, служебният кабинет разгласи изплащането на 39 милиона лв., които висшите училища трябваше да получат от 1 януари. Т.е. ще вземат парите си, само че със задна дата. Що се отнася до плануваното със закон нарастване на заплатите на университетския състав обаче, по скица, считано от 1 април, то хората на Димитър Главчев споделят: " Пари няма. Такива не са планувани в бюджета ".

Както Клуб Z писа, през днешния ден Съветът на ректорите на висшите учебни заведения в България излезе с отворено писмо до президента, до служебния министър председател, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана (какъвто сега нямаме, тъй като депутатите не благоволиха да изберат нов), до ръководители на парламентарни комисии и до ръководителите на парламентарни групи с настояването да се изпълнят уговорките по закона, като акцентират, че все още има " безмълвен отвод  да се изпълнят отговорностите по него и да се обезпечат нужните средства ". Съгласно последните промени в Закона за висшето обучение междинната брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения би трябвало да е не по-малка от 180 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната, а минималната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да не по-малка от 125%. През първото тримесечие на тази година междинната работна заплата за страната доближава 2198 лв., сочат данните на Националния статистически институт.

Законът обаче не се ползва и от " от седмици ректорските управления и Съветът на ректорите, който ги съставлява, безрезултатно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на страната, в опит да обезпечат това, което самият закон подсигурява ", показаха в отвореното си писмо от Съвета.

Часове по-късно от Министерския съвет оповестиха, че отпускат " 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година. Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1810 лева на 2100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти ".

Тези средства обаче са разчетени със закона за държавния бюджет за 2024 година Въпросът е какво се случва със заплатите, считано от 1 април.

" Общият финансов запас за осъществяване на признатите от Народното събрание промени възлиза на към 184 млн. лева, което води до нужда от обезпечаване на забележителен финансов запас от държавния бюджет, който не е очакван със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

Единственият вероятен източник за това е да бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на финансовите разноски по централния бюджет, включително Инвестиционната стратегия за национални планове, призната със Закона за държавния бюджет за 2024 година ", настояват от Министерски съвет.

Отделно, нужните средства в размер на 150 млн. лева за компенсиране на държавните висши учебни заведения за понижения размер на приходите им в следствие от отпадането на таксите за образование на студентите също не били планувани в бюджета за годината " нито като разход, нито като понижен доход ". Последното е във връзка една от гордостите на постоянни кабинет - безплатното образование за студенти.

А около отвореното писмо, президентът Румен Радев бързо предложения Съвета на ректорите на среща.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР